0.00 грн.-
Зробити замовленняУ барній справі важливо не лише вміти приготувати коктейль чи каву, а й правильно подати напій відповідно до існуючих норм. Тому знати про те, які види келихів та склянок у барі застосовуються у якому разі – це основа роботи бармена. А для ресторатора цей аспект необхідний, щоб здійснити закупівлю посуду у потрібній кількості, формі та розмірі.
Основних видів вина два: біле та червоне (до останнього також відносять рожеве). Нижче в таблиці наведено назви келихів для червоних та білих вин, а також вказується, чому саме така форма найкраще сприяє розкриттю букета.
Келих Grand Cru |
Бокал Бургундія |
Бокал Бордо |
|
Яке вино? |
Породом з італійського Барбареско або Бароло, Бургундії класу Grand Cru |
Піно Нуар, Божоле та Барбера |
Мерло, Совіньйон, Бордо, Каберне |
Характеристики келиха |
Обсяг – до 1100 мл, високі стінки та тонка ніжка. Дає великий дотик із киснем, розкриває складний аромат та смак напою |
Келих широкий, об'ємом до 700 мл. Краєм йде тонкий обідок, забезпечується максимальне насичення киснем |
Форма схожа на тюльпан, місткість – до 600 мл. |
Вплив на смакові рецептори |
Аромати лягають шарами, що включають фруктові, земляні, внизу – нотки дерева |
За рахунок обідка вміст келиха потрапляє на кінчик язика, який відповідає за відчуття солодощі. |
Крізь яскраво виражений алкогольний смак відчуваються фруктові ноти, які більш повно розкриваються при контакті з усією поверхнею язика. |
Форма та обсяг склянок, а також наявність або відсутність обідка впливають на те, які рецептори відчують смак вина при ковтку. Приклад ємності для Бургундських вин у наборі келихів для вина Wilmax480 мл. Для Бордо набір келихів для винаWilmax460 мл.
Флют (флейта) |
Флер |
Шардоне |
|
Яке вино |
Ігристе, біле та рожеве, шампанське |
Совіньйон Блан, Сотерн, Семільйон |
Шардоні зі США, ПАР, Австралії, Аргентини, Чилі, Сицилії |
Характеристики келиха |
Максимально вузька горловина сприяє меншому випаровуванню ароматів та збереженню бульбашок |
Робить акцент на гармонії аромату та свіжості вина |
Схожий на бокал Бордо для червоного вина, але менший за розміром і більш витягнутий |
Вплив на смакові рецептори |
Ванільно-солодкий смак прикриває основу, що базується на вершково-тропічному ароматі |
Найбільше відчувається характерна кислинка |
Повністю відчувається аромат ванілі та легкий флер кави Мокко |
Найцікавіша форма у виробів, що входить до набір келихів для винаWilmax600 мл. Вони підходять для ігристих вин, у народі отримали назву «флейта» за рахунок схожості форми.
Обидва напої відносяться до міцноалгогольних, тому те, з яких склянок п'ють ром, буде аналогічним для віскі. Традиційними вважаються два варіанти:
Тумблер із подвійним дном, прямими стінками, ніжка відсутня. Останнє необхідно, щоб зробити масивне дно, що створює оптичну ілюзію, наче напою налито більше, ніж є насправді. Можна подавати чистим або з льодом. Об'єм – від 260 до 320 мл.
Old fashion відрізняється від попереднього меншим розміром – лише 180 мл. Також можна використовувати для подачі бренді, найчастіше з кубиками льоду.
У продажу представлений набір склянок для віскіWilmax 370 мл, що повністю відповідає канонам барної справи.
У деяких випадках для подачі коктейлю можна використовувати той же тумблер або олд фешн, якщо йдеться про коктейлі на аперитивах. Є ще 4 додаткові варіанти, які також треба мати на барі:
Шарові коктейлі подаються у прозорій ємності, щоб клієнт міг оцінити майстерність бармена. Можна використати класичну чарку, призначену для горілки.
Для «Маргарити» та її різновидів застосовують келих на високій ніжці, з вузьким трикутним дном та дуже широкою горловиною: її часто прикрашають цукровою облямівкою. У барній серії Wilmax ці келихи представлені в Copper та Silver варіантах.
Хайбол універсальний: у ньому можна подавати як лонгдринки, так і прості коктейлі на кшталт віскі з содовою, ром із колою, джин із тоніком. Вміщує до 350 мл рідини.
Уся різноманітність варіантів представлена в каталозі магазину Wilmax: можна замовити келихи поштучно або в наборі.
Коктейлі можуть бути не лише холодними, а й гарячими. І найпоширенішою основою для гарячих є кава. Подача напоїв із цією ароматною рідиною має свої правила, відмінні від холодних міксів. Види склянок для кави диференціюються за формою та ємністю:
Келих Irish Coffee, він же – склянка Айріш. Термостійкий, має тюльпано-або конусоподібну форму чаші, що лежить на широкій короткій ніжці. Маленька ручка збоку не є обов'язковою, але робить використання зручнішим. Об'єм – від 180 до 200 мл.
Стакани для латте характеризуються розширенням догори, тим самим створюючи конусну форму. Більш місткий, ніж ємність для Айріш кави: від 150 до 300 мл. У термостакані конусному з подвійним дном Wilmax Thermo 888702-a">150 мл, 200 мл, 250 мл або 300 мл) подаються кавові напої на основі молока: макіато, латте, капучино.
>Стакан для Фраппе легко впізнаваний: виглядає, як тюльпан, має коротку ніжку. Застосовується на барі для подачі коктейлів за участю подрібненого льоду. Середня місткість – від 160 до 250 мл.
Різноманітність форм і розмірів, а також канони подачі того чи іншого напою можуть заплутати ресторатора-початківця. Скористайтеся допомогою наших консультантів, щоб підібрати відповідний посуд.