Види склянок. Вибираємо склянку для вина, рому, віскі, коктейлів та кави

Види склянок. Вибираємо склянку для вина, рому, віскі, коктейлів та кави

У барній справі важливо не лише вміти приготувати коктейль чи каву, а й правильно подати напій відповідно до існуючих норм. Тому знати про те, які види келихів та склянок у барі застосовуються у якому разі – це основа роботи бармена. А для ресторатора цей аспект необхідний, щоб здійснити закупівлю посуду у потрібній кількості, формі та розмірі.

Види склянок для бару, призначених для вин

Основних видів вина два: біле та червоне (до останнього також відносять рожеве). Нижче в таблиці наведено назви келихів для червоних та білих вин, а також вказується, чому саме така форма найкраще сприяє розкриттю букета.

Келих Grand Cru

Бокал Бургундія

Бокал Бордо

Яке вино?

Породом з італійського Барбареско або Бароло, Бургундії класу Grand Cru

Піно Нуар, Божоле та Барбера

Мерло, Совіньйон, Бордо, Каберне

Характеристики келиха

Обсяг – до 1100 мл, високі стінки та тонка ніжка. Дає великий дотик із киснем, розкриває складний аромат та смак напою

Келих широкий, об'ємом до 700 мл. Краєм йде тонкий обідок, забезпечується максимальне насичення киснем

Форма схожа на тюльпан, місткість – до 600 мл.

Вплив на смакові рецептори

Аромати лягають шарами, що включають фруктові, земляні, внизу – нотки дерева

За рахунок обідка вміст келиха потрапляє на кінчик язика, який відповідає за відчуття солодощі.

Крізь яскраво виражений алкогольний смак відчуваються фруктові ноти, які більш повно розкриваються при контакті з усією поверхнею язика.

Форма та обсяг склянок, а також наявність або відсутність обідка впливають на те, які рецептори відчують смак вина при ковтку. Приклад ємності для Бургундських вин у наборі келихів для вина Wilmax480 мл. Для Бордо набір келихів для винаWilmax460 мл.

Флют (флейта)

Флер

Шардоне

Яке вино

Ігристе, біле та рожеве, шампанське

Совіньйон Блан, Сотерн, Семільйон

Шардоні зі США, ПАР, Австралії, Аргентини, Чилі, Сицилії

Характеристики келиха

Максимально вузька горловина сприяє меншому випаровуванню ароматів та збереженню бульбашок

Робить акцент на гармонії аромату та свіжості вина

Схожий на бокал Бордо для червоного вина, але менший за розміром і більш витягнутий

Вплив на смакові рецептори

Ванільно-солодкий смак прикриває основу, що базується на вершково-тропічному ароматі

Найбільше відчувається характерна кислинка

Повністю відчувається аромат ванілі та легкий флер кави Мокко

Найцікавіша форма у виробів, що входить до набір келихів для винаWilmax600 мл. Вони підходять для ігристих вин, у народі отримали назву «флейта» за рахунок схожості форми.

У яких склянках п'ють віскі та ром?

Обидва напої відносяться до міцноалгогольних, тому те, з яких склянок п'ють ром, буде аналогічним для віскі. Традиційними вважаються два варіанти:

  1. Тумблер із подвійним дном, прямими стінками, ніжка відсутня. Останнє необхідно, щоб зробити масивне дно, що створює оптичну ілюзію, наче напою налито більше, ніж є насправді. Можна подавати чистим або з льодом. Об'єм – від 260 до 320 мл.

  2. Old fashion відрізняється від попереднього меншим розміром – лише 180 мл. Також можна використовувати для подачі бренді, найчастіше з кубиками льоду.

У продажу представлений набір склянок для віскіWilmax 370 мл, що повністю відповідає канонам барної справи.

Види склянок для коктейлів – шаруватих та простих

У деяких випадках для подачі коктейлю можна використовувати той же тумблер або олд фешн, якщо йдеться про коктейлі на аперитивах. Є ще 4 додаткові варіанти, які також треба мати на барі:

  • Шарові коктейлі подаються у прозорій ємності, щоб клієнт міг оцінити майстерність бармена. Можна використати класичну чарку, призначену для горілки.

  • Для «Маргарити» та її різновидів застосовують келих на високій ніжці, з вузьким трикутним дном та дуже широкою горловиною: її часто прикрашають цукровою облямівкою. У барній серії Wilmax ці келихи представлені в Copper та Silver варіантах.

  • Коллінз став відомий завдяки коктейлю «Том Коллінз», названому на честь його винахідника. Місткість – від 300 до 410 мл. Призначений для лонгдрінків.

  • Хайбол універсальний: у ньому можна подавати як лонгдринки, так і прості коктейлі на кшталт віскі з содовою, ром із колою, джин із тоніком. Вміщує до 350 мл рідини.

Уся різноманітність варіантів представлена ​​в каталозі магазину Wilmax: можна замовити келихи поштучно або в наборі.

У чому подають коктейлі на основі кави?

Коктейлі можуть бути не лише холодними, а й гарячими. І найпоширенішою основою для гарячих є кава. Подача напоїв із цією ароматною рідиною має свої правила, відмінні від холодних міксів. Види склянок для кави диференціюються за формою та ємністю:

  • Келих Irish Coffee, він же – склянка Айріш. Термостійкий, має тюльпано-або конусоподібну форму чаші, що лежить на широкій короткій ніжці. Маленька ручка збоку не є обов'язковою, але робить використання зручнішим. Об'єм – від 180 до 200 мл.

  • Стакани для латте характеризуються розширенням догори, тим самим створюючи конусну форму. Більш місткий, ніж ємність для Айріш кави: від 150 до 300 мл. У термостакані конусному з подвійним дном Wilmax Thermo 888702-a">150 мл, 200 мл, 250 мл або 300 мл) подаються кавові напої на основі молока: макіато, латте, капучино.

    >
  • Стакан для Фраппе легко впізнаваний: виглядає, як тюльпан, має коротку ніжку. Застосовується на барі для подачі коктейлів за участю подрібненого льоду. Середня місткість – від 160 до 250 мл.

Різноманітність форм і розмірів, а також канони подачі того чи іншого напою можуть заплутати ресторатора-початківця. Скористайтеся допомогою наших консультантів, щоб підібрати відповідний посуд.

Коментарі